fbpx
Smjernice za registraciju privatnog smještaja Tuzla

Smjernice za registraciju privatnog smještaja Tuzla

Iznajmljivanje privatnog smještaja može biti unosan i ispunjavajući pothvat, ali navigacija kroz proces registracije i poslovanja može biti izazovna, posebno za nove iznajmljivače.

U ovom sveobuhvatnom vodiču, pružamo vam korak-po-korak smjernice za registraciju vašeg smještaja i savjete za uspješno poslovanje u 2024. godini. Smjernice je pripremio Turistički Ured Turističke Zajednice grada Tuzle. Za više informacija možete se javiti na mail adresu: info@tztz.ba.

Korak 1: Provjera vlasništva i ishođenje Rješenja

Kao privatni iznajmljivač, morate biti isključivi vlasnik ili suvlasnik nekretnine koju želite iznajmljivati. Prvi korak je ishođenje Rješenja o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta, razvrstavanju i kategorizaciji objekta za smještaj u domaćinstvu. Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu RPD.3-13 s potrebnom dokumentacijom.

Korak 2: Kategorizacija smještajnih kapaciteta

Smještajni kapaciteti moraju biti kategorizirani kako bi se mogli legalno iznajmljivati. Kategorizaciju do 3* vrši Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzla, a kategorizaciju objekata iznad 4* vrši Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH.

apartmani-kategorizacija

https://www.fmoit.gov.ba/bs/turizam/kategorizacija 

Korak 3: Nabavka i ovjera potrebnih knjiga

Nakon primitka Rješenja, potrebno je skinuti obrasce MTTS.TT6 (Zahtjev za ovjeru knjige gostiju i knjige popisa gostiju) i MTTS.TT5 (Zahtjev za ovjeru knjige žalbi) s web stranice Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja. Knjige se nabavljaju u štampariji B-Eli-M i ovjeravaju u Ministarstvu. Također, potrebno je imati i ovjerenu Knjigu stranaca.

Primjerak Uplatnice za ovjeru Knjige stranaca:
Primjerak Uplatnice za ovjeru Knjige stranaca

https://mttstk.gov.ba/obrasci-zahtjeva-2

Korak 4: Vođenje evidencije gostiju i plaćanje boravišne takse

Kao iznajmljivač, dužni ste voditi evidenciju o broju smještenih gostiju i naplaćivati boravišnu taksu, koja trenutno iznosi 2,00 KM po osobi po noćenju. Boravišnu taksu uplaćujete Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona do 5-tog u mjesecu za prethodni mjesec.

Korak 5: Plaćanje poreza

Obračun i uplata poreza vrši se na propisanom obrascu PIP-1034. Porez se plaća po stopi od 10% od naplaćenog iznosa (ukupnog prihoda od iznajmljivanja), koji se umanjuje za 50% na ime rashoda.

Korak 6: Postavljanje standardizirane ploče i cjenovnika

Na glavnom ulazu u objekt morate postaviti standardiziranu ploču s oznakom vrste i kategorije objekta. Također, na vidnom mjestu istaknite cjenovnik s osnovnim podacima, cijenama, boravišnom taksom i dodatnim uslugama.

Korak 7: Izlaganje Knjige žalbi i Kućnog reda

Na vidno mjesto izložite Knjigu žalbi i istaknite Kućni red u svim sobama. Ovo osigurava transparentnost i jasnu komunikaciju s gostima.

Korak 8: Elektronska prijava gostiju

Kontaktirajte Turističku zajednicu Tuzlanskog kantona za dodjelu korisničkog imena i šifre za pristup stranici www.prijava.ba, gdje možete elektronski prijavljivati goste.

Korak 9: Oglašavanje smještaja

Po primitku Rješenja, pošaljite fotografije i opis svog smještaja Turističkoj zajednici grada Tuzle kako bi vas besplatno oglasili na svojoj službenoj stranici www.tztz.ba. Ovo povećava vašu vidljivost i doseg potencijalnih gostiju.

Za dodatnu pomoć u optimizaciji vašeg poslovanja, razmislite o suradnji s pouzdanim partnerom poput ProBookera, koji nudi sveobuhvatne usluge od oglašavanja do komunikacije s gostima i naplate. Uz njihovu stručnost i alate, možete podići svoje iznajmljivanje na višu razinu i privući više gostiju.

Tekst preuzet s: https://tztz.ba/ba/

Share:


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website

Pošalji nam poruku

Saznajte više o tome šta ProBooker agencija može učiniti za Vas. Popunite formular ispod i pošaljite pa ćemo Vas se javiti u što skorijem roku.

    Upit za suradnju
    X
    Pošalji poruku