fbpx

Kako registrirati smještaj u Neumu: Detaljan vodič za iznajmljivače

Neum, kao jedino primorsko mjesto u Bosni i Hercegovini, privlači sve veći broj turista, a time i iznajmljivača koji žele registrirati svoj smještaj. Međutim, proces registracije može biti zbunjujući, posebno zbog različitih zakonskih odredbi i specifičnosti Hercegovačko-neretvanske županije.

U ovom članku, detaljno ćemo vas provesti kroz korake potrebne za registraciju smještaja u Neumu, uzimajući u obzir različite scenarije i zahtjeve.

Provjera statusa objekta

Prije početka procesa registracije, ključno je utvrditi status vašeg objekta. Ako vaš objekt ima uporabnu dozvolu, proces će biti znatno jednostavniji.

U slučaju da nemate uporabnu dozvolu, morat ćete podnijeti zahtjev za privremeno rješenje po Odluci Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). Važno je napomenuti da Vlada često kasni s donošenjem odluke, što može odgoditi proces registracije.

Važno je razlikovati dvije kategorije iznajmljivača:

 • Domaćinstva s do 20 stalnih postelja: Spadaju u klasu domaćinstava i mogu obavljati djelatnost kao dopunsku, što znači da vlasnici mogu biti zaposleni ili u mirovini.
 • Objekti s više od 20 postelja: Smatraju se firmom i moraju biti registrirani kao osnovna djelatnost.

Kategorizacija smještaja

Sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za kategorizaciju smještaja. Ovaj postupak određuje vrstu objekta, broj postelja i zvjezdice (razinu kvalitete). Za podnošenje zahtjeva potrebno je priložiti sljedeće dokumente:

 • Kopiju osobne iskaznice vlasnika
 • Dokaz o vlasništvu objekta (ZK izvadak ne stariji od 6 mjeseci)
 • Liječničko uvjerenje vlasnika
 • Kopiju uporabne dozvole (ako postoji)

apartmani-kategorizacija

Važno je napomenuti da vlasnik objekta mora biti državljanin Bosne i Hercegovine.

Odobrenje za rad

Nakon uspješne kategorizacije, sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za odobrenje za rad. U ovom koraku, nadležne službe će iskoristiti dokumentaciju predanu za kategorizaciju, pa je potrebno priložiti još samo kopiju svjedodžbe vlasnika i dokaz o zaposlenju ili mirovini.

Završne administrativne obveze

Po dobivanju odobrenja za rad, potrebno je izraditi pečat, izvaditi ID broj, kontaktirati operatera za fiskalizaciju i otvoriti žiro račun u banci.

Operater će donijeti fiskalnu kasu i staviti je u pogon nakon što se izvadi ID broj i dobije odobrenje za rad.

Boravišna pristojba

Boravišna pristojba se plaća u paušalnom iznosu od 60,00 KM po postelji.

Iznajmljivači mogu platiti puni iznos do 31.08. tekuće godine ili u tri rate, s posljednjom ratom zaključno s 30.09. tekuće godine. Važno je na vrijeme izvršiti uplatu boravišne pristojbe kako bi se izbjegla kašnjenja i potencijalne kazne.

Obveza fiskalizacije u HNŽ-u

Za razliku od većine drugih županija u Bosni i Hercegovini, Hercegovačko-neretvanska županija zahtijeva od svih iznajmljivača da izdaju fiskalni račun, bez obzira na veličinu smještajnog objekta.

Ova obveza proizlazi iz županijskog zakona i vrijedi za sve iznajmljivače na području HNŽ-a.

Zaključak

Registracija smještaja u Neumu može se činiti kompleksnom, ali slijedeći ove jasne korake i pripremajući potrebnu dokumentaciju, proces može biti znatno jednostavniji.

Za više informacija i podršku, kontaktirajte:
Ured Službe za gospodarstvo i financije Općine Neum
Telefon: +387 36 880 129

Share:


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website

Pošalji nam poruku

Saznajte više o tome šta ProBooker agencija može učiniti za Vas. Popunite formular ispod i pošaljite pa ćemo Vas se javiti u što skorijem roku.

  Upit za suradnju
  X
  Pošalji poruku